Cupping wordt binnen de Oosterse (Chinese) geneeskunde toegepast als alternatieve geneeswijze en kan beschouwd worden als een vorm van acupunctuur die speciaal gericht is op de beweging van de energie, het bloed en de lichaamsvloeistoffen.
Op de huid van de patiënt worden holle glazen bolletjes of kopjes, soms ook van bamboe of plastic, geplaatst en vacuüm gezogen.
Het vacuüm ontstaat door de lucht in de bolletjes eerst te verwarmen voordat ze worden geplaatst, maar er zijn ook speciale bolletjes die door een pomp vacuüm kunnen worden gezogen.
De bolletjes of kopjes zuigen zich dan vast aan de huid.
Vroeger dacht men op deze wijze de slechte lichaamsstoffen te kunnen uitdrijven, tegenwoordig spreekt men over toxines(gifstoffen) en spierkrampen, die door de zuigkracht vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak worden getrokken.
Cupping zou ook pijnen en ziektes, zoals griep, kortademigheid en bronchitis  bestrijden, het effect is echter nimmer bewezen.
Cupping therapie wordt tegenwoordig toegepast in sommige Chinese massage en schoonheids salons als onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunde, maar ook in Westers georienteerde massagepraktijken is cupping erg populair.
Na de behandeling zijn grote ronde rode of blauwe plekken op de huid zichtbaar, die echter na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
Cupping wordt de laatste tijd ook toegepast in geheel andere kringen, als onderdeel van BDSM voor juist het stimuleren van pijn! De opvallende rode plekken geven hieraan nog een extra dimensie!

Geef een beoordeling

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)

  Lees dit eerst!