Chinese Tuina Behandeling

    Massage Technieken    juni 22, 2014

Tuina (Chinese manuele therapie of CMT) is een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde of TCG. Na tweeduizend jaar ondervinding in het moederland China, en gesteund op een rijke klinische ervaring in de behandeling van diverse pathologieen, is Tuina uitgegroeid tot een uniek behandelingssysteem. Men maakt geen gebruik van farmaceutische middelen, het heeft geen bijwerkingen, is gemakkelijk aan te wenden, het beschikt over een breed indicatieterrein.
Deze natuurtherapie kan zowel in de traumatologie, de reumatologie, de interne pathologie, de gynaecologie, en de psycheneurologie aangewend worden. Tuina kan tegenwoordig wel geplaatst worden naast de klassieke fysiotherapie, de chiropractie, de manuele therapie, de osteopathie, de acupunctuur, etc.
De therapeut, alleen gebruik makend van zijn handen, behandelt de patient in verschillende bewegingsassen en frequenties ter hoogte van de aangetaste zones of acupunten, zoals : adhesie opheffen, dislocaties reduceren, Chinese Tuinapijn en spasmen opheffen, de spieren en pezen ontspannen, de meridianen deblokkeren, het bloed stimuleren, de Qi-(energie)circulatie bevorderen, en de functies van de viscera en zenuwstelsel reguleren.
Tuina, als belangrijke schakel van de TCG, heeft een eigen theorie met specifieke manuele technieken. Na een degelijke TCG-anamnese en het opstellen van een Tuina-behandelingsplan, kan elke therapeut, met zijn “magische” handen, elke patient aanpakken op een manipulatieve manier.
In het prille begin – in de “Huangdi Neijing” of het “Klassiek Handboek over de Interne Geneeskunde van de Gele Keizer, gepubliceerd tussen 475 tot 221 voor Chr. – sprak men van Anmo, de Chinese massotherapie. Ondertussen heeft de CMT een evolutie ondergaan van meer dan 2000 jaar. Sedert de Ming-dinastie (1368 – 1644 na Chr.) is deze therapie verder gedifferentieerd en heeft men het de naam van Tuina meegegeven.
Tuina betreft een geheel van manuele technieken zoals massage, Daoyin, mobilisaties, manipulaties, tractie en countertractie, auriculotherapie, craniale therapie, en het uitwendig gebruik van kruiden, cups, naaldhamertje en moxa. Met de wereldsverspreide klinische ervaring en ontwikkeling van de CMT-theorie, zijn er ook meer specifiekere technieken ontstaan, zoals de peesbehandeling, de bone-settingtechniek, de acupuntbehandeling, de massotherapie in de pediatrie en de sportmassages.
CMT is momenteel in heel de Aziatische wereld gekend, en erkend door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), als een specifieke richting binnen de TCG. In China loopt de opleiding in de Chinese Manuele Therapie Tuina over gemiddeld 4 tot 7 jaar studie, naargelang de gelijklopende gekozen specificatie (vb acupunctuur – Chinese kruiden). In de opleiding Traditionele Chinese Geneeskunde moeten de studenten, naast de klassieke vakken zoals anatomie, fysiologie, pathologie, etc. zich bekwamen in de Chinese manuele therapie en/of acupunctuur en/of de Chinese kruiden.
Het is wel degelijk zo dat de CMTstudie met het niveau van onze paramedicus vergelijkbaar is. Momenteel bestaan er ongeveer 25 erkende opleidingen in China, verbonden aan de Academy for Traditional Chinese Medicine, waaronder de Belgische opleiding OTCG vzw. (zie opleiding)Het OTCG organiseert sinds 1991 opleidingen tot tuinatherapeut. (zie therapeuten)

Bron:
http://www.chinesegeneeswijzen.be/tuina.htm

Informatieve Links:
http://www.acupunctuur-tuina.nl/Tuina.htm
http://www.qing-bai.nl/tuina-massage
http://www.tcm-acupunctuur.nl/Behandelingen/tuina-massage.html
http://www.qingzu.nl/tuina-massage.html
http://www.iczo.be/tuina.html

No Tags

  

Geef een beoordeling

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)

Let op! Uw reacties worden eerst gemodereerd!

 • Chinese massage in China

  by on september 25, 2016 - 4 Comments

  De laatste jaren is China een populaire toeristische bestemming geworden, liefst 100 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks dit land, daarmee staat China op de derde van de meest populaire toeristische bestemmingen ter wereld. Ook Nederlanders hebben tegenwoordig de weg gevonden naar dit veelzijdige en bezienswaardige land, dat niet zo heel lang geleden nog was dichtgetimmerd voor...Meer »

 • Chinese Massage op het strand

  by on maart 24, 2014 - 4 Comments

  In Nederland zijn ze nog niet zoveel te zien op de stranden: Chinese masseuses die je een Chinese massage, voetmassage of rugmassage aanbieden, terwijl je lekker op je buik relaxt in het zonnetje ligt te bakken. De laatste jaren verschijnen er echter op de toeristenstranden in Spanje, Griekenland, Italië en de Canarische eilanden steeds meer...Meer »

 • Massage uitsluitend op afspraak

  by on januari 29, 2014 - 1 Comments

  Het lijkt erop dat de maatregelen van burgemeester van Aartsen om de groei van het aantal Chinese massagesalons in Den Haag te beteugelen, effect sorteren. Maar zoals was te verwachten heeft het ook negatieve kanten. Inmiddels zijn er 8 Chinese massagesalons in de Hofstad tijdelijk of voor onbepaalde tijd gesloten, bovendien is er een gewijzigd...Meer »

 • Controles op massagesalons verscherpt

  by on december 15, 2013 - 1 Comments

  In Amsterdam West werden afgelopen Donderdag tijdens een controle bij twee massagesalons spermasporen aangetroffen. (bericht AT5.nl)Een Mobiel Forensisch Team van het NFI is bij dit soort onderzoeken behulpzaam en maakt daarbij gebruik van een forensische lichtbron, populair aangeduid als “spermalamp”.De aangetroffen spermasporen worden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nader onderzocht.Het is interessant hierbij om...Meer »

 • Chinese Massage, hoe werkt het (Deel 4)

  by on oktober 1, 2013 - 6 Comments

  Goed, de achterkant is gereed, tijd voor de voorkant van het lichaam en het bevel “omdlaaien” weerklinkt. De masseuse tovert ergens een kussentje tevoorschijn om het achterhoofd te ondersteunen en het badlaken wordt wederom zedig over het lichaam gedrapeerd, tenzij het erg warm is, dan wordt er volstaan met een kleine doek om de edele...Meer »

 • Chinese massagesalons aan de Amsterdamsestraatweg

  by on augustus 13, 2013 - 0 Comments

  Onlangs (7 augustus) werd aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht weer een nieuwe Chinese massagesalon geopend: Massagesalon ‘De Lotusbloem’ aan de Amsterdamsestraatweg 102.De Amsterdamsestraatweg, in de volksmond simpelweg ‘de Straatweg’ genoemd, bevindt zich in het noordwestelijke deel van Utrecht en zoals de naam al aan geeft, de oorspronkelijke verbindingsweg met Amsterdam.Deze lange en rechte straat loopt...Meer »

 • Chinese Massagesalons hard aangepakt

  by on juli 19, 2013 - 3 Comments

  Chinese massagesalons in Den haag zullen de komende tijd hard worden aangepakt, laat burgemeester van Aartsen in een brief weten. Dit om wanpraktijken als uitbuiting, prostitutie en mensenhandel een halt toe te roepen. Inmiddels zijn reeds vier massagesalons o.a. in de wijken Laakkwartier en Zeeheldenkwartier gecontroleerd. Met behulp van de inmiddels bekende ‘spermalamp’ werden bij...Meer »

 • Gele kaart voor Chinese Massagesalon

  by on juni 15, 2013 - 1 Comments

  Chinese massagesalon Feng Ka aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht heeft van burgemeester Wolfsen een officiële schriftelijke waarschuwing gekregen (de gele kaart!) De gemeente Utrecht wilde de massagesalon direct al voor een maand sluiten op straffe van een dwangsom. De eigenaar ging hier echter tegen in beroep. Volgens een discutabele reportage van enkele maanden geleden zouden...Meer »

 • Chinese massage, hoe werkt het ( Deel 1)

  by on mei 4, 2013 - 2 Comments

  Ok, je wilt ook wel eens een Chinese massage proberen, maar hoe gaat dat nu eigenlijk en waar moet je op letten of rekening mee houden. Deel I: Wees voorbereid! Voordat u een Chinese massagesalon binnen stapt moet u met een aantal praktische zaken rekening houden. 1. Zorg dat u over contant geld beschikt. Er...Meer »

 • Chinatown Den Haag

  by on maart 18, 2013 - 0 Comments

  Het Haagse Chinatown bevindt zich ongeveer tussen de Bierkade, Paviljoensgracht, Winkelcentrum Grote Marktstraat en het Spui, doorsneden door de Wagenstraat en de Veerkades. Pal in het centrum van Den Haag. In tegenstelling tot de meeste Chinese wijken in Europa, zoals b.v. Chinatown in Londen, is het Haagse Chinatown nog niet zo lang geleden ontstaan. Van...Meer »

 • Met deze 5 tips verwen je lichaam en geest

  by on november 13, 2023 - 0 Comments

  In de drukte van het moderne leven vergeten we vaak om voldoende aandacht te besteden aan de gezondheid van ons lichaam en de rust van onze geest. Het is essentieel om af en toe wat tijd te nemen om jezelf te verwennen en te investeren in je welzijn. Hier zijn vijf tips om je lichaam...Meer »

Categorieën

Chinese massagetechnieken