‘H.E.’ , illegaal of niet, in China ?

    Nieuws    juli 10, 2013

China’s wetshandhavers voeren een voor dat land ongewone publieke discussie over een delicaat onderwerp: Moeten betaalde seksuele diensten, bekend als een “happy end” (HJ) bij massagesalons,  beschouwd worden als misdrijven wanneer het niet tot een daadwerkelijke geslachtsgemeenschap komt?
Hoewel prostitutie illegaal is in China, worden de grenzen hiervan met een tot nu toe ongekende openhartigheid bespreekbaar gemaakt door rechtbanken, politie en staatsmedia, waaronder zelfs de meest vooraanstaande en doorgaans zeer kritische  krant van de Communistische Partij.

“Iedere stad of regio hanteert zijn eigen normen als het gaat om de vraag of een masturbatieservice wél of niet als een misdaad moet worden beschouwd; eensluidende juridische interpretatie is dringend nodig,” aldus een kop van de People’s Daily krant, die zich meestal bezig houdt met partij gerelateerde ideologische kwesties.

De discussie gaat over de seksuele diensten die door medewerk(st)ers van doorgaans low-end massagesalons of kapsalons, die hun klanten lokken met kleurrijke en fantasievolle uitdrukkingen zoals “hitting the airplane” (een eufemisme voor ejaculatie) en “borst massage.”

Hoewel politieoptreden in Peking en andere Chinese steden hiertegen niet ongewoon is, waren krantenberichten over een hardhandig optreden in het zuiden van de provincie Guangdong er de oorzaak van dat deze ‘service’ opvallend in de actualiteit kwam.
De politie in de stad Foshan arresteerde medewerkers van een kapsalon annex massagesalon vanwege het verlenen van seksuele diensten, maar de aanklacht van vermeende prostitutie werd door een lokale rechtbank nietig verklaard.
Een precedent was overigens vorig jaar al geschapen toen het ‘Foshan Intermediate People’s Court’  een vonnis verwierp tegen een groep van salonmedewerkers, waaronder drie managers, die waren veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor “het organiseren van prostitutie.”
De uitspraken en precedenten worden nu aangehaald door advocaten als het gaat om seksuele diensten, waarbij geen gebruik wordt gemaakt  van geslachtsdelen zoals b.v. orale seks, meestal taboe onderwerpen die  nu de aandacht van het publiek hebben getrokken.

De vraag is of dergelijke diensten kunnen worden beschouwd prostitutie als er geen geslachtsgemeenschap heeft plaats gevonden.
Technisch gezien, ‘nee’. Althans volgens de hoogste rechtbank in de provincie Guangdong, die zegt dat dergelijke diensten vallen buiten de wettelijke definitie van prostitutie!

Niettemin schreef de rechter op zijn officiële microblog,  dat het tijd word dat de wetgever met nieuwe wetten komt die duidelijkheid scheppen in deze zaak, want hoewel er dan geen wettelijke basis is voor vervolging. kan het toelaten van deze seksuele diensten aanzienlijke schade berokkenen aan de sociale orde.
 
Het hooggerechtshof in het oosten van Zhejiang oordeelt eveneens dat wanneer er geen geslachtsgemeenschap plaats vindt , er niet van prostitutie kan worden gesproken, maar de politie in de hoofdstad Peking, zuidelijke Guiyang en elders zijn het daar niet mee eens. De discrepantie in de standpunten is ongebruikelijk in een maatschappij waar de politie, openbare aanklagers en rechters vaak gezien worden als één pot nat.

De discussie laat ook zien ook hoe veel opener stedelijke Chinezen zijn geworden in hun houding ten opzichte van seks, als de welvaart stijgt en de overheidscontrole op persoonlijke vrijheden minder wordt.
Op het platteland blijven de ‘normen en waarden’ meestal traditioneler en zijn deze discussies niet aan de orde.
Het is nog niet zo lang geleden dat (zelfs nog in de jaren ’80) het organiseren of meewerken aan prostitutie met de dood werd bestraft.

Overigens is het in China altijd al een publiek geheim geweest dat in veel massagesalons de massage als een soort traditie werd afgesloten met een ‘happy end’ zonder dat daar overigens extra geld voor werd gevraagd of geboden. Zolang deze zaken niet teveel in het openbaar kwamen, werd daar niet of nauwelijks tegen opgetreden.

Het aantal massagesalons en barbershops in de grote steden van China is echter sterk toegenomen, sinds de economische expansie en de toegankelijkheid van het land. Veel Chinese meisjes van het platteland zoeken hun emplooi in de steden, waar de verdiensten het vijfvoudige zijn.
Ongeschoold als ze zijn, komen ze dikwijls in de low-end massage en kapsalons terecht onder vaak mensonterende omstandigheden, het alternatief is een fabriek waar de omstandigheden niet veel beter zijn.
Hoewel de politie regelmatig, hard en massaal optreedt tegen deze wildgroei, blijft het dweilen met de kraan open en is er sprake van corruptie onder de overheidsdienaren, die tegen betaling wel een oogje willen dichtknijpen.
De onduidelijkheid en discrepantie in deze materie zullen hier alleen maar aan bijdragen

In Nederland is de wetgever overigens duidelijk, seksuele diensten zoals een ‘happy end’ worden als prostitutie aangemerkt en worden alleen maar toegestaan wanneer de uitbater van de salon of masseur/masseuse   over een daarvoor vereiste vergunning beschikt.

happy end ?

Een inval door de Chinese politie in een hotel in Chanchung waar 2 Chinese masseuses worden verdacht van prostitutie (File Photo – AP))

No Tags

  

Geef een beoordeling

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)

Let op! Uw reacties worden eerst gemodereerd!

 • Chinese massage in China

  by on september 25, 2016 - 4 Comments

  De laatste jaren is China een populaire toeristische bestemming geworden, liefst 100 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks dit land, daarmee staat China op de derde van de meest populaire toeristische bestemmingen ter wereld. Ook Nederlanders hebben tegenwoordig de weg gevonden naar dit veelzijdige en bezienswaardige land, dat niet zo heel lang geleden nog was dichtgetimmerd voor...Meer »

 • chinese-massage

  Mijn eerste Chinese massage ervaring.

  by on juni 10, 2014 - 3 Comments

  Een jaar of tien geleden las ik op een forum over het bestaan van Chinese massages in Nederland. Tot dan toe liet ik mij met enige regelmaat behandelen bij een fysiotherapeut vanwege chronische rugklachten, maar meestal met weinig resultaat. Bovendien moest ik die behandelingen zelf betalen, zodat dit langzamerhand een kostbare aangelegenheid werd. Omdat ik...Meer »

 • Chinese Massage op het strand

  by on maart 24, 2014 - 4 Comments

  In Nederland zijn ze nog niet zoveel te zien op de stranden: Chinese masseuses die je een Chinese massage, voetmassage of rugmassage aanbieden, terwijl je lekker op je buik relaxt in het zonnetje ligt te bakken. De laatste jaren verschijnen er echter op de toeristenstranden in Spanje, Griekenland, Italië en de Canarische eilanden steeds meer...Meer »

 • Massage uitsluitend op afspraak

  by on januari 29, 2014 - 1 Comments

  Het lijkt erop dat de maatregelen van burgemeester van Aartsen om de groei van het aantal Chinese massagesalons in Den Haag te beteugelen, effect sorteren. Maar zoals was te verwachten heeft het ook negatieve kanten. Inmiddels zijn er 8 Chinese massagesalons in de Hofstad tijdelijk of voor onbepaalde tijd gesloten, bovendien is er een gewijzigd...Meer »

 • Controles op massagesalons verscherpt

  by on december 15, 2013 - 1 Comments

  In Amsterdam West werden afgelopen Donderdag tijdens een controle bij twee massagesalons spermasporen aangetroffen. (bericht AT5.nl)Een Mobiel Forensisch Team van het NFI is bij dit soort onderzoeken behulpzaam en maakt daarbij gebruik van een forensische lichtbron, populair aangeduid als “spermalamp”.De aangetroffen spermasporen worden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nader onderzocht.Het is interessant hierbij om...Meer »

 • Chinese Massage, hoe werkt het (Deel 4)

  by on oktober 1, 2013 - 6 Comments

  Goed, de achterkant is gereed, tijd voor de voorkant van het lichaam en het bevel “omdlaaien” weerklinkt. De masseuse tovert ergens een kussentje tevoorschijn om het achterhoofd te ondersteunen en het badlaken wordt wederom zedig over het lichaam gedrapeerd, tenzij het erg warm is, dan wordt er volstaan met een kleine doek om de edele...Meer »

 • Chinese massagesalons aan de Amsterdamsestraatweg

  by on augustus 13, 2013 - 0 Comments

  Onlangs (7 augustus) werd aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht weer een nieuwe Chinese massagesalon geopend: Massagesalon ‘De Lotusbloem’ aan de Amsterdamsestraatweg 102.De Amsterdamsestraatweg, in de volksmond simpelweg ‘de Straatweg’ genoemd, bevindt zich in het noordwestelijke deel van Utrecht en zoals de naam al aan geeft, de oorspronkelijke verbindingsweg met Amsterdam.Deze lange en rechte straat loopt...Meer »

 • Chinese Massagesalons hard aangepakt

  by on juli 19, 2013 - 3 Comments

  Chinese massagesalons in Den haag zullen de komende tijd hard worden aangepakt, laat burgemeester van Aartsen in een brief weten. Dit om wanpraktijken als uitbuiting, prostitutie en mensenhandel een halt toe te roepen. Inmiddels zijn reeds vier massagesalons o.a. in de wijken Laakkwartier en Zeeheldenkwartier gecontroleerd. Met behulp van de inmiddels bekende ‘spermalamp’ werden bij...Meer »

 • Gele kaart voor Chinese Massagesalon

  by on juni 15, 2013 - 1 Comments

  Chinese massagesalon Feng Ka aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht heeft van burgemeester Wolfsen een officiële schriftelijke waarschuwing gekregen (de gele kaart!) De gemeente Utrecht wilde de massagesalon direct al voor een maand sluiten op straffe van een dwangsom. De eigenaar ging hier echter tegen in beroep. Volgens een discutabele reportage van enkele maanden geleden zouden...Meer »

 • Chinese massage, hoe werkt het ( Deel 1)

  by on mei 4, 2013 - 2 Comments

  Ok, je wilt ook wel eens een Chinese massage proberen, maar hoe gaat dat nu eigenlijk en waar moet je op letten of rekening mee houden. Deel I: Wees voorbereid!Voordat u een Chinese massagesalon binnen stapt moet u met een aantal praktische zaken rekening houden.  1. Zorg dat u over contant geld beschikt.Er zijn maar...Meer »

 • Chinatown Den Haag

  by on maart 18, 2013 - 0 Comments

  Het Haagse Chinatown bevindt zich ongeveer tussen de Bierkade, Paviljoensgracht, Winkelcentrum Grote Marktstraat en het Spui, doorsneden door de Wagenstraat en de Veerkades. Pal in het centrum van Den Haag. In tegenstelling tot de meeste Chinese wijken in Europa, zoals b.v. Chinatown in Londen, is het Haagse Chinatown nog niet zo lang geleden ontstaan. Van...Meer »

Categorieën

Chinese massagetechnieken

 • Cupping Therapie
  Cupping wordt binnen de Oosterse (Chinese) geneeskunde toegepast als ....
 • Chinese Voetmassage
  Chinese voetmassage ook wel Chinflex genoemd is niet alleen verwennerij ....
 • Balinese Massage
  De Traditionele Balinese Massage is een stevige Indonesische massage die ....
 • Qigong Massage
  De basisprincipes van Qigong Massage. De mensen zijn tegenwoordig overal ....
 • Chinese Tuina Behandeling
  Tuina (Chinese manuele therapie of CMT) is een belangrijk onderdeel van de ....