Promoot uw Chinese of Thaise Massage Salon bij meer dan 750.000 potentiële klanten!

Eigenaar van een salon? Promoot hier uw massage salon
Owner of a parlor? Promote your parlor here

Seks, onder het mom van massage

Seks, onder het mom van massage
Perdiep Ramesar − 22/12/07, 01:43
De opheffing van het bordeelverbod heeft niet gebracht wat ervan werd verwacht. Donderdag berichtte Trouw over de Amsterdamse Wallen die op de schop gaan. Vandaag deel 2 van een korte serie: Illegale prostitutie in Chinese kapsalons annex massagesalons in Den Haag, Haung is spoorloos. De 32-jarige Chinese masseuse en prostituee is bijna een maand geleden door onbekende Chinezen opgehaald en niet meer teruggekomen..
Ze werkte de laatste tijd in een Chinese kapsalon annex massagesalon, afwisselend in de Wagenstraat en in de St. Jacobstraat in Chinatown Den Haag. Ooit begon Haung als kapster in een Haagse Chinese kapsalon. Niemand weet waar ze nu is. Collega’s vermoeden dat ze is ’verhandeld’ en dat ze nu elders te werk is gesteld. Waar, is niet bekend..

Sinds de opheffing van het bordeelverbod wordt er door politie en gemeente vooral gehandhaafd in de zaken die al een vergunning bezitten of nog in aanvraag hebben. De Chinese massagesalons hebben geen enkele vergunning. Ook Haung wordt niet door de politie gezocht, omdat niemand haar als vermist heeft opgegeven..
Haung woonde vijf jaar in Nederland, waarvan de laatste drie jaar in Den Haag. Ze leefde samen met andere Chinese masseuses in een appartementje in de buurt van Chinatown. Als ze werd opgeroepen door haar baas, kon ze in een paar minuten op de zaak zijn.
Haung heeft twee kinderen in China, die bij haar ouders wonen. Ze stuurde het geld wat ze kon sparen naar China, in de hoop daar voor haar kinderen een toekomst op te kunnen bouwen. Tot op de dag van haar verdwijning werkte ze bij verschillende Chinese kappers, waar ze haar diensten als masseuse aanbood. Massagediploma’s heeft ze niet, Nederlands heeft ze geleerd door contact met haar klanten.
Trouw sprak met twaalf betrokkenen, onder wie masseuses, hulpverleners en mensen bij de politie over illegale prostitutie in de Haagse Chinese kapsalons. Uit die gesprekken, waaronder met Haung zelf, blijkt dat er in elk geval in zes Chinese kapsalons annex massagesalons in Den Haag illegale prostitutie wordt bedreven.

Wekelijks verschijnen er in die zaken nieuwe meisjes die na verloop van tijd weer verdwijnen. Op een ’verdwaalde’ Marokkaanse of Indonesische na, zijn het allemaal Chinese vrouwen. Deze zaken hebben geen vergunning om prostitutie aan te bieden.
Klanten laten zich in zo’n Chinese kapsalon annex massagesalon masseren voor dertig euro per uur en als ze meer willen – een happy end of special massage – kunnen ze in de kamertjes achterin of in de omgebouwde kelder bijbetalen. Van de dertig euro voor de massage wordt minstens de helft afgedragen aan de baas.
De illegale prostitutie in de Chinese massagesalons is vaak tientjeswerk. Handmatige seks kost in zo’n zaak vijftien tot dertig euro bovenop de dertig euro voor de massage. Sommige vrouwen bieden ook orale seks aan voor maximaal vijftig euro extra. De volledige daad kan tot honderd euro extra voor de masseuse in het laatje brengen, maar dat gebeurt niet altijd.
De eigenaren en bedrijfsleiders in die zaken zeggen van niets te weten. In de kale witte kamertjes met alleen een massagetafel en een tafeltje met toiletpapier, massageolie en handdoeken in een van de zaken van de Wagenstraat bijvoorbeeld, is een papiertje aan de muur geplakt waarop staat te lezen: ’Hier geen seksmassage, zowel klant als masseuse riskeert een boete’. Maar Haung vertelde eerder dat haar klanten in diezelfde zaak ’voor alles’ – all the way – bij haar terecht konden. De betaling gebeurt in die zaken veelal onderhands, want de meeste vrouwen werken zwart.

Haung – elders was ze bekend onder de naam Ah Yun – is illegaal. Haar collega’s wisten al vanaf het begin dat ze niet door de vreemdelingendienst is opgepakt, ’omdat dat anders gaat’. Ook is ze volgens de masseuses niet op vakantie, ’want dan hadden we het wel geweten’. „Veel van de Chinese masseuses in die zaken zijn illegaal in Nederland, of ze werken zwart, of beide”, vertelt Chadija, een van de weinige Marokkaanse meisjes die in een Chinese massagesalon in Chinatown werkt.
De politie kan tegen deze praktijken nog niet veel uitrichten. Hooguit kan ze bij controles een paar illegalen weghalen, maar voor illegale prostitutie moet er concreet bewijs zijn.
Een rechercheur zichzelf incognito laten masseren is lastig, want dat kan door de tegenpartij in een rechtszaak als uitlokking worden gebruikt. Bovendien moet de politie een duidelijke reden hebben om ergens naar binnen te gaan. Bijvoorbeeld als er sprake is van overlast.
De seks in die kapsalons annex massagesalons is volgens de betrokkenen vaak onveilig. De masseuses hebben niet altijd condooms bij zich, omdat ze als de politie langs komt niet gevonden willen worden met een grootverpakking. Sommige meisjes, zoals Haung, verstoppen de voorbehoedsmiddelen ergens in de massagekamer, maar dat doen ze niet allemaal. Als er geen condooms binnen handbereik zijn, worden die gewoon niet gebruikt en is er onveilige seks, ’want het gaat om het geld’.
De Gemeentelijke Gezondheidsdienst heeft geen zicht op deze vrouwen, omdat het clandestien gebeurt. Daardoor is volgens een woordvoerder onbekend of deze vrouwen en hun klanten gezond zijn of besmet met bijvoorbeeld hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Naast de medici kunnen ook sociaal werkers geen vat krijgen op deze prostituees. Zij kunnen geen dwang uitoefenen, want hulp kan alleen als diegene dat zelf ook wil. Een ander probleem is dat hulpverleners geen illegalen mogen helpen, omdat die zich onrechtmatig in Nederland bevinden.
De Stichting Hulpverlening en Opvang Prostituees (Shop), de enige prostitutiehulpverlener in de regio Haaglanden, komt ook geregeld illegale prostitutie in Chinese zaken tegen, maar kan om eerder genoemde redenen ook niet meer doen dan de vrouwen aanspreken en – ’vaak tevergeefs’ – afwachten of ze langskomen, aldus interim-directeur Ary van Baalen van Shop.
Veel Chinese prostituees die werken in de massagesalons zijn slachtoffer van mensenhandel. De vrouwen noemen het zelf vaak niet zo, maar uit hun verhalen blijkt dat ze zijn geronseld met het idee dat ze veel geld kunnen verdienen in Europa.

Ze komen via verschillende landen naar Nederland. Ze worden dan vanuit het ene land overgedragen aan een mensenhandelaar in het andere land. De beloofde verblijfsvergunning wordt helemaal niet voor ze geregeld, waardoor sommigen jarenlang in de Chinese salons moeten blijven werken. .

Volgens masseuse Ling, die ook kinderen in China heeft, kan zij door haar illegaliteit ’nergens anders’ terecht. „Ik ben afhankelijk van deze situatie. De enige andere mogelijkheid is terug naar China. Maar daar ben ik arm en hier kan ik nog wat geld verdienen, daarvoor werk ik hier zes dagen in de week van 11 tot 23 uur.”.

Haung wilde ook geen hulp, ze liet zich ook nooit testen op soa’s. Ze was bang dat ze zou worden aangehouden en dat ze ’hardhandig’ het land zou worden uitgezet. Het geld was voor haar de belangrijkste reden om te blijven werken in de massagesalon, hoe risicovol dat ook was. Onderling houden de vrouwen elkaar in de gaten, ook al wordt er soms als concurrenten om de klant gestreden. Ze weten veel van elkaar..

Sinds Haung is meegenomen, hebben de andere masseuses haar proberen te bellen, maar haar mobieltje doet het niet meer. Ze zijn bang dat er iets met haar is gebeurd en hopen dat ze het goed heeft. Maar Haung is niet de enige die op deze manier verdween. Om de zoveel tijd gaat er ineens eentje weg, waar niemand ooit meer iets van hoort. Of ze nog leeft, dood is, of dat ze nu elders haar lichaam aanbiedt. Niemand weet het..

.

Promoot uw Chinese of Thaise Massage Salon bij meer dan 750.000 potentiële klanten!

Eigenaar van een salon? Promoot hier uw massage salon
Owner of a parlor? Promote your parlor here

Geef een beoordeling

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)

  Lees dit eerst!

Promoot uw Chinese of Thaise Massage Salon bij meer dan 750.000 potentiële klanten!

Eigenaar van een salon? Promoot hier uw massage salon
Owner of a parlor? Promote your parlor here

Nieuws

Massage City Points wordt geleid door Kylie mijn vrouw, een...

Goed nieuws: contactberoepen zijn vanaf 3 maart 2021 weer toegestaan....

Iedereen is het er ondertussen wel over eens; Chen Chen...

Ervaringen

Als je van Chinese massages én de Chinese cultuur houdt...

Iedereen is het er ondertussen wel over eens; Chen Chen...

Massagetechnieken

De basisprincipes van Qigong Massage. De mensen zijn tegenwoordig overal...

De Traditionele Balinese Massage is een stevige Indonesische massage die...

Cupping wordt binnen de Oosterse (Chinese) geneeskunde toegepast als alternatieve...